Zupa cytrynowa była popularna już w dwudziestoleciu międzywojennym, ale to kraje Orientu rozsławiły ją na całym świecie. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a efektem jest potrawa, która nie tylko ciekawie wygląda, ale również rozgrzewa w jesienne i zimowe dni. Jak ją przygotować?
Składniki na 6 porcji zupy cytrynowej
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 szalotki
- 4 cytryny
- dwie szklanki mrożonego groszku zielonego
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 4 łyżki curry w proszku
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- puszka mleka kokosowego 70%
Sposób przygotowania zupy cytrynowej:
- Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż aż nabierze brązowego koloru.
- Kurczaka umyj, wykrój białe błonki i pokrój w kostkę 2 na 2 centymetry. Dodaj do niego curry w proszku i podsmaż razem z cebulką.
- Całość przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj. Kiedy wywar z kurczakiem i cebulką zacznie się gotować, dodaj do niego szklankę soku z cytryny, startą skórkę z czterech cytryn, a także zieloną pastę curry. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do garnka dodaj fasolkę szparagową i gotuj aż zmięknie. Dodaj groszek zielony i gotuj tak długo, żeby się rozmroził, ale nie rozgotował. Kiedy to nastąpi, dodaj mleczko kokosowe.
- Całość dopraw solą i pieprzem. Można dodać jeszcze więcej curry lub łyżeczkę kurkumy, aby żółty kolor był jeszcze bardziej intensywny. Wymieszaj dokładnie zupę. W tej chwili jest już gotowa do podania.
- Zupę cytrynową warto podawać w miseczkach. Dla lepszego efektu można ozdobić ją plasterkiem cytryny i kawałeczkiem czerwonej papryki, która będzie pięknie kontrastować z zielenią i żółcią.