Owsianka to wartościowy posiłek, który świetnie nadaje się na śniadanie oraz kolację. Dzięki zawartości błonnika na dłużej daje uczucie sytości oraz wspomaga prawidłową pracę jelit. Możliwość użycia różnorodnych dodatków sprawia, że owsianka nigdy się nie znudzi.
Śniadanie – przepis na owsiankę z owocami
Składniki potrzebne na przygotowanie jednej porcji 4 – 5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka krowiego lub roślinnego, mały banan, łyżka masła orzechowego, owoce sezonowe np. truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki, pomarańcze. W garnku umieść płatki owsiane, zalej ulubionym mlekiem i dokładnie zamieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż owsianka zgęstnieje, będzie to trwało ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj rozgniecionego banana. Całość przełóż do miseczki i wymieszaj z masłem orzechowym. Na wierzchu połóż, ulubione owoce sezonowe.
Kolacja – przepis na owsiankę z kurkumą
Składniki potrzebne na przygotowanie jednej porcji 4 – 5 łyżek płatków owsianych, 1 szklanka mleka kokosowego, ½ szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka oleju kokosowego, ½ łyżeczki kurkumy, syrop klonowy, rodzynki, prażone migdały. W garnku umieść olej kokosowy wraz z przyprawami i podgrzej przez minutę na małym ogniu. Następnie dodaj płatki owsiane, mleko kokosowe oraz sok pomarańczowy. Owsiankę gotuj na małym ogniu, aż osiągnie kremową konsystencję, najczęściej trwa to ok. 15 minut. Przełóż do miseczki, dodaj syrop klonowy, rodzynki i prażone migdały.
Owsiankę można przygotować szybciej, używając płatków owsianych błyskawicznych, należy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Owsianka zawsze na propsie. Bardzo dobra relacja cena-jakość tego produktu.