Jak zrobić proste ukraińskie syrniki na śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie można zatem pozwolić, by był nudny i monotonny. Warto zatem sięgać po sprawdzone, ciekawe i różnorodne przepisy, które sprawiają, że jest to niezwykły posiłek.

Dzisiaj przedstawimy przepis na ukraińskie syrniki (porcja: 1)

Składniki:

  • 125 g twarogu
  • Pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Małe jako
  • Łyżeczka mąki pszennej
  • Olej

Wykonanie:

  • Twaróg należy rozgnieć widelcem, praską do ziemniaków lub tłuczkiem.
  • Dodajemy cukier, budyń, jajko, mąkę. Dokładnie mieszamy. Można to zrobić z pomocą łyżki lub miksera.
  • Nagrzewamy patelnię, wylewamy tłuszcz.
  • Ciasto nabieramy łyżką, formujemy w dłoniach w niewielkie placki, które smażymy na rumiany kolor.
  • Syrniki najlepiej smakują śmietaną i konfiturą.

Do syrników świetnie będzie pasował domowej roboty koktajl z owoców sezonowych.

Składniki:

  • Pół dużego banana
  • 1/3 szklanki agrestu i porzeczki
  • Ćwierć szklanki jagód lub borówek
  • 2-3 kostki lodu
  • 1 gałka lodów waniliowych lub 200 ml mleka

Wykonanie:

  • Wszystkie owoce myjemy. Banana obieramy.
  • Owoce, lody lub mleko i kostki lodu umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia wszystkich składników.
  • Koktajl możemy podawać od razu.

Owocowy koktajl w połączeniu z ukraińskimi syrnikami może stać sie dla nas dobrym początkiem dnia. Nic nie pomoże nam się lepiej schodzić w upalny poranek niż chłodny koktajl. A nic lepiej nas nie nasyci niż pyszne placuszki w towarzystwie śmietany.

Warto w trakcie sezonu korzystać z ogromu owoców, jakie można znaleźć. Dzięki temu możemy stworzyć wiele pysznych koktajli i placków, które zasmakują całej rodzinie.