Polędwiczki wieprzowe to smaczne mięso, które jest dość powszechne w Polsce. Ich wielką zaletą, poza smakiem i delikatnością, jest krótki czas przygotowania. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to danie nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również bardzo efektowne.
Sprawdzi się nie tylko w przypadku rodzinnych obiadów, ale też wtedy, kiedy z odwiedzinami wpadają goście.
Składniki na 4 porcje polędwiczek wieprzowych:
- 1,5 kg polędwiczki wieprzowej
- 400 g kurek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa truflowa
- szklanka śmietany 30%
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych
- Mięsko dokładnie umyj i odkrój wszystkie przerosty oraz białe błonki. Pokrój je w plastry o grubości około 2,5 centymetra, a potem delikatnie porozgniataj na desce palcami. Rozbijanie tak delikatnego mięsa młotkiem do mięsa poskutkuje jego rozerwaniem.
- Surowe kotleciki dopraw solą, pieprzem i tymiankiem z dwóch stron, a podsmaż na oliwie pod 2 minuty z każdej strony.
- Ściągnij polędwiczki z patelni. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę do czosnku.
- Cebulę i czosnek podsmaż na używanej wcześniej oliwie aż nabiorą lekko brązowego koloru. W międzyczasie umyj kurki i posiekaj je na nieregularne kawałki. Dodaj kurki do smażącej się cebuli i czosnku.
- Kurki powinny się smażyć około dziesięciu minut. Dodaj do nich śmietanę i dokładnie wymieszaj. Sos kurkowy dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Przed podaniem do gotującego się sosu wrzuć podsmażone wcześniej polędwiczki. Poduś je w sosie przez kilka minut, aby nabrały temperatury. Całość serwuj w warzywami grillowanymi, sałatką lub surówką.