Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie można zatem pozwolić, by był nudny i monotonny. Warto zatem sięgać po sprawdzone, ciekawe i różnorodne przepisy, które sprawiają, że jest to niezwykły posiłek.
Dzisiaj przedstawimy przepis na ukraińskie syrniki (porcja: 1)
Składniki:
- 125 g twarogu
- Pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Małe jako
- Łyżeczka mąki pszennej
- Olej
Wykonanie:
- Twaróg należy rozgnieć widelcem, praską do ziemniaków lub tłuczkiem.
- Dodajemy cukier, budyń, jajko, mąkę. Dokładnie mieszamy. Można to zrobić z pomocą łyżki lub miksera.
- Nagrzewamy patelnię, wylewamy tłuszcz.
- Ciasto nabieramy łyżką, formujemy w dłoniach w niewielkie placki, które smażymy na rumiany kolor.
- Syrniki najlepiej smakują śmietaną i konfiturą.
Do syrników świetnie będzie pasował domowej roboty koktajl z owoców sezonowych.
Składniki:
- Pół dużego banana
- 1/3 szklanki agrestu i porzeczki
- Ćwierć szklanki jagód lub borówek
- 2-3 kostki lodu
- 1 gałka lodów waniliowych lub 200 ml mleka
Wykonanie:
- Wszystkie owoce myjemy. Banana obieramy.
- Owoce, lody lub mleko i kostki lodu umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia wszystkich składników.
- Koktajl możemy podawać od razu.
Owocowy koktajl w połączeniu z ukraińskimi syrnikami może stać sie dla nas dobrym początkiem dnia. Nic nie pomoże nam się lepiej schodzić w upalny poranek niż chłodny koktajl. A nic lepiej nas nie nasyci niż pyszne placuszki w towarzystwie śmietany.
Warto w trakcie sezonu korzystać z ogromu owoców, jakie można znaleźć. Dzięki temu możemy stworzyć wiele pysznych koktajli i placków, które zasmakują całej rodzinie.